Meşşaiyye ne demek?
Sözlükte, “yürümek” anlamına gelen meşy kökünden ve “çok yürümek” anlamına gelen meşşa sözcüğünden türetilen meşşai, Aristoteles öğretisini kabul eden kişiyi ifade eden Yunanca peripatetikos terimine karşılık gelecek şekilde türetilmiş olup, söz konusu öğretiye meşşaiyye (peripatetizm) adı verilmiştir.
Meşşailik neyi savunur?
Ancak Kindi ve İbn Rüşd hariç Meşşâîler, kozmik varlığın kökenini sudur teorisiyle, psikolojik zihnin işleyişini ise ontolojik (evrensel) bir güç olarak gördükleri faal ruhun etkisiyle açıklarlar ve ahiret maneviyatını savunurlar.
Meşşailer kimlerdir?
Etimoloji. Sözlükte “yürümek” anlamına gelen meşy kökünden ve “çok yürüyen” anlamına gelen meşşâ‘ sözcüğünden türeyen meşşâî, Aristoteles öğretisini benimseyen kişiyi ifade eden Yunanca peripatetikos (περιπατητικός) terimine karşılık olarak kullanılmış ve söz konusu öğretiye meşşâiyye (Peripatetizm) adı verilmiştir…
İşrakiyye ne demek?
Bu bağlamda, İslam düşüncesine renk veren okullardan biri olan İşrâkiyye’yi de değerlendirmek gerekir. “İşrâkiyye/İşrâkiyye”; İslam düşünce tarihinde, bilgi kaynağı olarak argümantasyona dayanan Peripatetik okulun aksine, mistik deneyim ve sezgiyi içeren eklektik ve teosofik düşünce sisteminin adıdır.
Farabi meşşai mi?
Sonra Aristoteles ve Platon’u uzlaştırmaya çalışır. Sonra bilim ve şeriatı uzlaştırma zamanı gelir. Bu nedenle Farabi, birçok Müslüman yorumcu tarafından bir gezgin ve bir rasyonalist olarak kabul edilir ve onu İbn Sina ve İbn Rüşd ile birlikte antik Yunan’ın gezginlerine benzetir.
İlk meşşai filozofu kimdir?
Seçilmiş eserlerAdıKindîTam adıEbû Yûsuf Ya’kūb b. İshak née es-Sabbah el-KindîKısa tanıtımİlk İslam filozofu ve Peripatetik okulun kurucusuTarihiMiladi: 801 – 866Hicri: 185 – 252Doğum yeriKûfe7 satır daha
İşraki filozoflar kimlerdir?
Mahmud eş-Şehrezurî, Kutbüddin-i Şîrâzî, İbn Kemmûne, Seyyid Şerîf el-Cürcânî, Sühreverdî’nin en önemli müritleridir.
Meşşai ekolü düşünürleri kimlerdir?
Bu çalışmada Peripatetik filozoflar olarak bilinen El Kindi, Farabi ve İbn Sina’nın metodolojisi ele alınmaktadır. MS 796 yılında Kufe’de doğan Kindi, başlangıçtan itibaren felsefe ile din arasında bir çelişki olamayacağını varsaymıştır.
İbn Tufeyl meşşai mi?
Endülüslü filozof ve hekim. İbn-i Sina (ö. 428/1037) ve İbn Tufeyl’in (ö. 581/1185) anlatı tarzında yazılmış felsefi eserleri. Peripatetik okulun son temsilcisi, filozof, hukukçu ve hekim.
Aristo neyi savunur?
Platon ve Sokrates gibi Aristoteles de aristokrasiyi savunur. Ancak savunduğu aristokrasi, soyağa değil, bilgiye dayanır. Aristoteles’e göre devleti en bilgili ve yetenekli kişiler yönetmelidir.
Tehafüt geleneği nedir?
Tehafüt, İbn Sina’nın fikirlerini reddetmeye çalıştığı yirmi bölümden oluşur. On yedi bölümde İbn Sina ve takipçilerinin hatalarını işaret eder ve onları küfürle suçlar. Diğer üç bölümde ise fikirlerinin tamamen İslam dışı olduğunu söyler.
İbn Rüşd meşşai mi?
İbn Rüşd (450-1058/520-1126), Endülüs’te yetişmiş son Müslüman meşrep filozoftur.
Hükema-i işrakiyyun nedir?
Bu felsefede aydınlanma hem keşif hem de ortaya çıkış anlamına gelir. Güneşin aydınlanması (doğuşu) bir kişinin bir şeyleri görmesini sağladığı gibi, manevi aydınlanma veya hadis veya öngörü de insana ilham yoluyla çok fazla bilgi (marif) verir.
Revakiye nedir?
Stoacılık veya Stoacı felsefe anlamına gelir. Aslında Yunan Stoacı felsefi geleneği temelinde felsefe yapan hiçbir Müslüman filozof yoktur. Dolayısıyla İslam dünyasında böyle bir felsefe okulu yoktur.
Südur teorisi nedir?
Yaratılış teorisi anlamında sudur teorisi, soyuttan somuta doğru çeşitli varlık katmanlarından oluşan varlık âleminin, ezelden beri var olması gereken ilksel bir varlıkla, o varlığın özünü oluşturan unsurun kaynağından taşması sonucu oluştuğunu esas alan bir teoridir.
Maturidiyye ne demek felsefe?
Maturidilik (Arapça: الماتريدية), Hanefi mezhebinin kurucusu İmam-ı A’zam’ın düşüncelerini izleyen dini inançlara sahip Maturidi tarafından kurulan ve ruha önemli yer veren bir İslam mezhebidir. Türkiye, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya ülkelerinde yaygındır.
Epistemoloji ne demek kısaca?
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē “bilgi” ve -loji) veya bilgi felsefesi, felsefenin bilgiyle ilgilenen bir dalıdır. Epistemologlar bilginin doğasını, kaynağını ve kapsamını, epistemolojik gerekçelendirmeyi, inancın rasyonalitesini ve diğer çeşitli konuları inceler.
Meşşai ekolü ne demek?
Varlık, bilgi ve değerlerle ilgili sorunları akılcı, eleştirel yöntemlerle araştırıp açıklayan sistematik düşünsel etkinlikler bütünü.
İşrakiye ekolünün kurucusu kimdir?
İşraki felsefe ekolünün önde gelen filozofu ve yorumcusu, felsefe tarihçisi. İşrakiyye ekolünün kurucusu Şehâbeddin es-Sühreverdî el-Maktûl’un (ö. 587/1191) en önemli eseri.